"Babine suze" - Paklenica Film Festival AWARD 2016. - Histeria Nova

“Babine suze” – Paklenica Film Festival AWARD 2016.

“Babine suze” – Paklenica Film Festival AWARD 2016.

BABINE SUZE- eksperimentalni film Marije Šćekić

BLUE SUN PAKLENICA 2016 NAGRADA

premijera: 29.travnja 2016. / IX Paklenica Film Festival
produkcija: Histeria Nova-Film 54, 2015.

Naziv “Babine suze” nastao je kao spoj riječi “baba” (koja se često koristi za naziv određenog vrha, dulibe, jame, jezera itd.) i riječi “suze” koje simbolički predstavljaju težinu, muku, bol i patnju života na surovoj planini te radost, skromnost i dostojanstvo suživota kakav su imali dida Jole i baba Mara (Josip i Marija Ramić) za života na Paklenici.

Film BABINE SUZE  je realiziran u sklopu projekta Vrata Velebita po ideji autorice Marije Šćekić. Glazbu za film radio je Ranko Šajfar a snimanje i montažu potpisuje Boris Šeper i Film 54.

Glavna radnja koreografije za film odvija se u zaseoku Ramići (Sklopine) – rodnom mjestu Josipa Ramića u kojemu cijeli svoj život provodi uz nedavno preminulu suprugu Mariju (1926-2015). Silaskom bake Marije i dida Jole sa planine, NP Paklenica više nije ista kad je riječ o pravom, iskrenom, autentičnom tradicijskom suživotu čovjeka i planine. Njihovim odlaskom, ova planina postaje mjesto iznimne prirodne ljepote koja u sebi čuva uspomenu na one koji su je poznavali u dušu i čija je duša živjela za nju.

Sponzori:
Hotel Rajna, TZ Općine Starigrad Paklenica, Ramića Dvori

Byte Lab 2012 Up