Škola prirodnog pokreta - Histeria Nova

Škola prirodnog pokreta

Škola prirodnog pokreta

cRollateral Movement (CROM) je naziv autorskog odgojno-obrazovnog programa Marije Šćekić, dipl. plesačice suvremenog plesa, koreografkinje i voditeljice Histeria Nove.  CROM je skraćeni naziv imena “hrvatski – lateralni- pokret” koji označava neformalnu, interdisciplinarnu edukaciju plesne umjetnosti kao znanosti o čovjeku i ljudskom, humanom, pokretu. Marija Šćekić provodi i podučava CROM u Republici Hrvatskoj od 2000. god.  a od 6. studenog 2017.g u gradu Zadru službeno započinje sa radom svoje Škole prirodnog pokreta, na adresi Franje Petrića 3c.

PROMO VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=ldbDm24Wvo0

 

crollateral-final-jpg-e1482881053222-1024x551

 REDOVNI PROGRAM ŠKOLE

PROGRAM INTERDISCIPLINARNIH RADIONICA

OPIS:

Škola prirodnog pokreta Marije Šćekić se temelji na osvješćivanju i usavršavanju neuromuskularne komunikacije kao bitnog faktora u postizanju skladnog načina kretanja, ne samo na sceni već i u svakodnevnom životu polaznika.

Učenje iskustvene anatomije i biomehanike ljudskog kretanja osnovna su pravila u učenju plesnog pokreta u Školi Marije Šćekić.  Naglasak i cilj programa je učenje fundamentalnih somatskih, tjelesnih, plesnih, borilačkih i umjetničkih tehnika i metoda (BMC, Feldenkreis, Ginastica Natural, Pilates, Yoga, Butoh, Laban i dr..) iz područja suvremenog plesa, sporta i tjelesne kulture življenja općenito.  Polaznici stječu iskustvo u pronalaženju instinktivnih, prirodnih i urođenih pokreta u svome tijelu kao bazu za daljnji razvoj njihova kreativno-umjetničkog potencijala.

Osjećaj za ritam i glazbu općenito na iznimno su visokom stupnju važnosti u programu plesne škole Marije Šćekić pa se od polaznika očekuje da osim pokreta svoga tijela steknu osnovna znanja i o pokretu same glazbe (tona, zvuka) kao i svjetla.  Interdisciplinarne plesne radionice obrađuju teme iz naizgled nespojivih disciplina ljudskog djelovanja. Na lako shvatljiv način objašnjava se ljudski pokret (i misao) putem neraskidive veze čovjeka, prirode i društva u kojemu koegzistira.

 

VIZIJA :

Suvremena plesna umjetnost je osjetljiva znanost o čovjeku i njemu specifičnom načinu neverbalne komunikacije koja osim pokreta tijela razvija, oblikuje i njeguje samog Čovjeka u tijelu plesača, pa su razumijevanje, pružanje i primanje kvalitetne edukacije, konstruktivne kritike na visokoj cijeni u vrednovanju rada i razvoja svakog polaznika. Program stavlja naglasak na učenje raznih metoda kreativnog procesa i tehnika koreografiranja. Svaki scenski umjetnik, plesač, glumac ili glazbenik u konačnici je čovjek čije je tijelo njemu samom jedinstveni instrument. Isto tako, svaki čovjek uči, spoznaje i usvaja znanje na specifičan način. Simetrije i asimetrije ovih sličnosti i različitosti među polaznicima, osnovna su nit vodilja u stvaranju i razvoju CROM programa.

 

CILJEVI :

  • povratak u prirodno, instinktivno, urođeno iskustvo
  • razvoj individualnog umjetničko-kreativnog potencijala polaznika
  • usavršavanje kinestetičkog senzibiliteta i proprioceptivnih vještina plesača/umjetnika.
  • modernizacija postojeće plesne edukacije u RH
  • visokokvalitetna edukacija mladih te poticanje na interdisciplinarnu suradnju i profesionalno usavršavanje
  • promocija i zaštita kulturno-prirodne baštine Republike Hrvatske putem razvoja inovativnog vertikalnog plesa (VDP projekt)
  •  stručnost i kvalificiranost voditelja u svrhu pružanja maksimalne kvalitete nastave a samim tim i kvalitete razvoja kreativnog, umjetničkog i stvaralačkog potencijala svakog polaznika
  • pozitivno okruženje: Imajući u vidu subjektivnu prirodu umjetnosti ali i njezinu objektivnu stvarnost, konflikti različitih mišljenja polaznika su jednako učestala i nužna pojava kao što je i dobra volja za održavanje efikasnosti samog kreativnog procesa i društvene (socijalne) kohezije.

 

Suradnja sa Školom suvremenog plesa Ane Maletić (2005-2006), Akademijom dramskih umjetnosti u osnivanju Odsjeka za suvremeni ples (2009) i OŠ za balet i suvremeni ples pri OŠ Jurja dalmatinca u Šibeniku (2012-2019) samo su dio institucionalnih suradnji u kojima se djelomično ili u cjelosti provodio CROM edukativni program Marije Šćekić.

 

KONTAKT

za upise i informacije o programu: Marija Šćekić, autorica programa i voditeljica Škole

e-mail: marija@histerianova.com

mob: 091-118 1888


 
Byte Lab 2012 Up