Škola prirodnog pokreta i plesa - Histeria Nova

Škola prirodnog pokreta i plesa

Škola prirodnog pokreta i plesa

cRollateral Movement (CROM) je naziv autorskog odgojno-obrazovnog programa Marije Šćekić, dipl. plesačice suvremenog plesa, koreografkinje i voditeljice Histeria Nove.  CROM je skraćeni naziv imena “hrvatski – lateralni- pokret” koji označava neformalnu edukaciju plesne umjetnosti kao znanosti o čovjeku i ljudskom, humanom, pokretu. Marija Šćekić neformalno provodi i podučava CROM u Republici Hrvatskoj od 2000. godine.

Dugogodišnji profesionalni, pedagoški i umjetnički rad Marije Šćekić na pokretu tijela “iz nutrine i iz sjene” ponukali su autoricu i plesnu umjetnicu da vlastita proučavanja raznih somatskih metoda i tehnika prirodnog humanog pokreta, preoblikuje u set radionica, tečajeva i treninga dostupnih široj javnosti pod jedinstvenim nazivom Škole prirodnog pokreta i plesa. Naglasak i cilj programa je učenje fundamentalnih somatskih, tjelesnih, plesnih, borilačkih i umjetničkih tehnika i metoda (BMC, Feldenkreis, Ginastica Natural, Pilates, Yoga, Butoh, Laban i dr..) iz područja suvremenog plesa, sporta i tjelesne kulture življenja općenito.

Ovdje možete naći PROGRAM ŠKOLE sa popisom i kratkim opisom svih tečajeva koji će se provoditi u Zadru tijekom 2017-2018 godine..

Škola prirodnog pokreta i plesa se temelji na osvješćivanju i usavršavanju neuromuskularne komunikacije kao bitnog faktora u postizanju skladnog načina kretanja, ne samo na sceni već i u svakodnevnom životu polaznika. Polaznici stječu iskustvo u pronalaženju instinktivnih, prirodnih i urođenih pokreta u svome tijelu kao bazu za daljnji razvoj njihova kreativno-umjetničkog potencijala.

Suradnja sa Školom suvremenog plesa Ane Maletić (2005-2006), Akademijom dramskih umjetnosti u osnivanju Odsjeka za suvremeni ples (2009) i OŠ za balet i suvremeni ples pri OŠ Jurja dalmatinca u Šibeniku (2012-danas) samo su dio institucionalnih suradnji u kojima se djelomično ili u cjelosti provodio CROM edukativni program Marije Šćekić.

Od rujna 2017.,  Škola prirodnog pokreta službeno se provodi u Šibeniku kao rezultat postignutog sporazuma o profesionalnoj edukativno-umjetničkoj nadogradnji i usavršavanju bivših polaznica OŠ za balet i suvremeni ples u Šibeniku pri OŠ Jurja Dalmatinca.

Od 6. studenog 2017.g Škola prirodnog pokreta i plesa Marije Šćekić počinje sa radom i u Gradu Zadru, na adresi Franje Petrića 3c (Melada).

 

VIZIJA :crollateral-final-jpg-e1482881053222-1024x551

Svaki scenski umjetnik, plesač, glumac ili glazbenik u konačnici je čovjek čije je tijelo njemu samom jedinstveni instrument. Isto tako, svaki čovjek uči, spoznaje i usvaja znanje na specifičan način. Simetrije i asimetrije ovih sličnosti i različitosti među polaznicima, osnovna su nit vodilja u stvaranju i razvoju CROM programa.

Osjećaj za ritam i glazbu općenito na iznimno su visokom stupnju važnosti u programu plesne škole Marije Šćekić pa se od polaznika očekuje da osim pokreta svoga tijela steknu osnovna znanja i o pokretu same glazbe (tona, zvuka) kao i svjetla.  Interdisciplinarne plesne radionice obrađuju teme iz naizgled nespojivih disciplina ljudskog djelovanja. Na lako shvatljiv način objašnjava se ljudski pokret (i misao) putem neraskidive veze čovjeka, prirode i društva u kojemu koegzistira.

Suvremena plesna umjetnost je osjetljiva znanost o čovjeku i njemu specifičnom načinu neverbalne komunikacije koja osim pokreta tijela razvija, oblikuje i njeguje samog Čovjeka u tijelu plesača, pa su razumijevanje, pružanje i primanje kvalitetne edukacije, konstruktivne kritike na visokoj cijeni u vrednovanju rada i razvoja svakog polaznika. Program stavlja naglasak na učenje raznih metoda kreativnog procesa i tehnika koreografiranja.

CILJEVI :

  • povratak u prirodno, instinktivno, urođeno iskustvo
  • razvoj individualnog umjetničko-kreativnog potencijala polaznika
  • usavršavanje kinestetičkog senzibiliteta i proprioceptivnih vještina plesača/umjetnika.
  • modernizacija postojeće plesne edukacije u RH
  • visokokvalitetna edukacija mladih te poticanje na njihove međusobne suradnje i profesionalno usavršavanje
  •  stručnost i kvalificiranost voditelja u svrhu pružanja maksimalne kvalitete nastave a samim tim i kvalitete razvoja kreativnog, umjetničkog i stvaralačkog potencijala svakog polaznika
  • pozitivno okruženje: Imajući u vidu subjektivnu prirodu umjetnosti ali i njezinu objektivnu stvarnost, konflikti različitih mišljenja polaznika su jednako učestala i nužna pojava kao što je i dobra volja za održavanje efikasnosti samog kreativnog procesa i društvene (socijalne) kohezije.

 

KONTAKT za upise i informacije o programu:

Marija Šćekić, autorica i voditeljica

e-mail: marija@histerianova.com

mob: 091-118 1888


Byte Lab 2012 Up