Svemir i kretanje čovjeka - Histeria Nova

Svemir i kretanje čovjeka

Svemir i kretanje čovjeka

SVEMIR I KRETANJE ČOVJEKA

Voditelj: Ante Radonić

Vrijeme: 19.10.2019. u 20:00h

Lokacija: Ulaz u Malu Paklenicu

U sklopu edukativnog programa Umjetničke organizacije Histeria Nova te povodom Dana Nacionalnog parka Paklenica ali i povodom nadolazećeg Svjetskog Dana Svemira (4-10.10)pozivamo Vas na stručno predavanje iz područja astronomije i astronautike

Kako je izgledao čovjekov put u svemir? Kako je raketna tehnologija omogućila ljudima da dostignu brzinu od blizu 40 tisuća km na sat? Čovjek u svemirskoj šetnji izvan svemirske letjelice. Dugotrajni boravak ljudi u orbitalnoj postaji. Hodanje po površini Mjeseca. Program Artemis omogućit će dolazak prve žene na Mjesec. Kako će uskoro izgledati turistički letovi do ruba svemira? Sa svemirskim letovima upoznat ćemo se uz projekciju mnoštva fotografija a u slučaju vedrog vremena potražit ćemo i neke objekte na našem nebu.

Ovim predavanjem, Ante Radonić i Marija Šćekić službeno započinju znanstveno-umjetničku suradnju iz područja astronomije, planetarne geologije i suvremenog plesa u svrhu pripreme nove autorske multimedijalne predstave u produkciji Histeria Nove čiju premijeru najavljujemo za rujan 2021.g. u gradu Zadru.  

 

Napomena: U slučaju lošeg vremena, predavanje će se održati u uredu Paklenice na adresi dr.Franje Tuđmana 14a (1.kat) u Starigradu Paklenici

 

Foto:  Rajko Sobat (2011)

O VODITELJU: 

Ante Radonić (rođen u Korčuli), dobitnik je Nagrade za životno djelo Hrvatske zajednice tehničke kulture (2014).

Više od četrdeset godinaradio je u Tehničkom muzeju “Nikola Tesla” u Zagrebukao voditelj planetarija s odjelom astronautike. Objavio je tristotinjak popularno-znanstvenih članaka u časopisima, tjednicima i dnevnim listovima (ABC kultura, Čovjek i svemir, Leksikon, Opća enciklopedija Leksikografskog zavoda “Miroslav Krleža”, knjiga “Pogled u svemirski ocean” u izdanju Zvjezdarnice Hrvatskog prorodoslovnog društva).

Od 1997. stalni je stručni suradnik tjedne emisije Andromeda, posvećene istraživanju Svemira, na Drugome programu Hrvatskoga radija utorkom od 20 do 22h. Širom Hrvatske održao je više od 500 javnih predavanja iz područja astronomije, astronautike i raketne tehnike.

 

 

Više informacija:

mobitel: 091-1181888

e-mail: info@histerianova.com

www.histerianova.com

 

dizajn: Blue Dog d.o.o. Zagreb

 

Byte Lab 2012 Up