VERTICAL DANCE FORUM CROATIA 2018 - Histeria Nova

VERTICAL DANCE FORUM CROATIA 2018

VERTICAL DANCE FORUM CROATIA 2018

VDF CROATIA – ZADAR 2018

15. – 19. rujna 2018.

“NOVI PROSTORI: Vertikalni ples u Hrvatskoj”  Zadar 2018.

VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=3a8dQsf7Fbo&t=11s

od 15 – 19. rujna 2018. godine, Grad Zadar će postati mjesto okupljanja za koreografe, penjače, sportaše i plesače suvremenog  plesa (sa i bez prethodnog iskustva) kojima se pruža jedinstvene prilika da steknu osnovno znanje ili nadograde postojeće iskustvo iz područja vertikalnog plesa.

Marija Šćekić (Histeria Nova) je domaćin, organizator i umjetnički direktor programa pod nazivom „NOVI PROSTORI – Vertikalni ples u Hrvatskoj “ koji će se održati u Zadru od 15-20.rujna 2018. Program se odvija u sklopu međunarodnog trogodišnjeg razvojnog projekta pod nazivom „Vertical Dance Forum“ sufinanciranog od strane Europske Unije. Projekt je nastao inicijativom francuskog koreografa Fabrice Guillot iz Pariza  (Retouramont Co.) da pozove i okupi izabrane koreografe iz Europe i Kanade  u cilju razmjene njihova iskustva i znanja u području suvremene plesne umjetnosti s naglaskom na neistraženu i marginaliziranu formu vertikalnog plesa.   

Radionica u Zadru okuplja ukupno 24 polaznika iz zemlje i svijeta (Hrvatska, Francuska, Nizozemska, Portugal, Irska, Baskija i Grčka) a umjetnici, koreografi, plesači, penjači kao i šira javnost. Otvoren poziv na suradnju upućen je i predstavnicima Gradskih uprava, turističkih zajednica te ostalih kulturno-umjetničkih institucija u zemlji. Cilj projekta je promocija NOVE FORME UMJETNIČKO-SPORTSKOG IZRIČAJA u čijem su fokusu tjelesna vještina, snaga, hrabrost, samopouzdanje, izdržljivost i dostojanstvo izvođača. Osnivanje Histeria Nova multimedijalnog centra sa prvim vertikalnim trening centrom u Sv.Filip i Jakovu je u fazi realizacije od studenog 2017. a Ugovorom o suradnji pridružio se i ŠC Višnjik, HDLU Zadar te Kneževa Palača u (i na) čijim će se objektima održavati dio ovogodišnjeg programa.   

Osnovna pitanja koja vetikalni ples postavlja u Republici Hrvatskoj:

 • Koja je definicija okomitog plesa i treba li postojati u RH?
 • Na koji način/ kojim sredstvima okomiti ples sudjeluje/ doprinosi u propitivanju postojećeg /razvoju novog pogleda na društvo /grad /prirodu?
 • Na koji način okomiti ples otvara vrata suradnje sa drugim ljudskim djelatnostima te koje su mogućnosti za razvoj posve novih umjetničkih praksi? (predavanje Marije Šćekić 18.9. u 19:30 h u Kneževoj Palači)
 • Kako opravdati i obraniti izmjene propisa industrijskog sektora u svrhu sigurnosti plesača (predavanje Colina Zaccgariasa 15.9. u 10:00 h Kneževoj palači) sa otvorenim pozivom na suradnju institucijama za civilnu zaštitu, JVP, HGSS, Osiguravateljska društva….

 

PROGRAM :

 • 14.rujna:  10:00h Press konferencija za medije i tisak (ŠC Višnjik)
 •  
 • 15-19.rujna: petodnevna Vertikalna plesna radionica pod vodstvom svih sedam članova međunarodnog VDF tima pod nazivom “Vertikalni ples i arhitektura objekta” na izabranim lokacijama grada Zadra (krov športsko-rekreativnog centra Višnjik- dvorana Krešimira Ćosića (lokacija 1) i  Trg pet bunara, Kapetanova kula(lokacija 2)
 •  
 • 15. rujna:   stručno predavanje pod nazivom “Opasnosti i rizici u vertikalnom plesu” pod vodstvom Colin Zacchariana – profesionalnog riggera, gorskog spašavatelja i stručnjaka za sigurnost i spašavanje (Kneževa palača)
 • 18.rujna: predavanje Marije Šćekić pod nazivom “Nove forme – novi pokret u Republici Hrvatskoj” (Kneževa palača) 
 •  
 •  19.rujna: javno predstavljanje projekta Histeria Nova Vertikalni trening centar (HN VTC) za buduće VD koreografe u RH
 • projekcija kratkih filmova vertikalnog plesa pod vodstvom Fabrice-a Guilllota-a (Cie Retouramont)
 • izložba vertikalnih plesnih fotografija “Vertical Dance in Focus” 

 

 • Završni BEACH BAR PARTY za polaznike radionice  (20.rujna od 22:00h)
 • 20.rujna Interni sastanak za VDF članove u Gradskoj knjižnici grada Zadra
 

 

Video:

Histeria Nova VD 2016 program (NP Paklenica)

VDF Bangor 2017 (North Wales)

VDF Venecija 2017 (Italy)

 

VDF tim čini sedam koreografa/kompanija iz Europe i Kanade:

Wanda Moretti – Il Posto (Italy)
Fabrice Guillot – Retouramont  (France)
Chantal McCormick – Fidget Feet Aerial Dance Theatre (Ireland)
Lindsey Butcher – Gravity & Levity (UK)23669040_297485724091349_9165124000988792249_o
Kate Lawrence – Vertical Dance Kate Lawrence (North Wales)
Marija Scekic – Histeria Nova (Croatia)
Julia Taffe – Aeriosa (Canada)

 

FOTKA VDF TIMA

 

https://verticaldanceforum.com

OFFICIAL  ANNOUNCEMENT 

O radionici: Svaka pojedinačna proba fokusirati će se na arhitekturu objekta izabrane lokacije u Zadru koja će poslužiti kao osnova za prilagodbu ideje/koreografije/tehnike pojedinca kako bi mu/joj se efikasno omogućio pristup novim informacijama, tehnikama, vještinama, sigurnostim mjerama, načinima treninga i u konačnici, budućoj izvedbi.  Također, polazniku se omogućuje naknadno pregledavanje naučenog materijala koji će biti snimljen i dokumentiran u sklopu web platforme projekta.

Projekt je fokusiran na plesne umjetnike, koreografe i kompanije vertikalnog plesa te njihove vlastite projekte u inicijalnoj fazi nastanka. Poziv sa ispunjenom prijavnicom i prijedlogom projekta treba poslati e-mailom ili poštom na dolje navedenu adresu.

 

Kontakt :  marija@histerianova.com ili na 091-1181888

Histeria NOVA – Marija Šćekić

Gospe Maslinske 30

23000 Zadar (naznaka – VDF Croatia 2018)

 

histeria_nova_2016_logo_1461606845LogosBeneficairesCreativeEuropeLEFT_HR

Byte Lab 2012 Up