Vertikalna plesna platforma - Histeria Nova

Vertikalna plesna platforma

Vertikalna plesna platforma

Vertical Dance Platform 2018 (VDP Croatia)  je autorski projekt Marije Šćekić čija je svrha umrežavanje plesnih umjetnika i udruga u Republici Hrvatskoj koje u svom plesno-umjetničkom stvaranju koriste ili žele koristiti “aerial” plesne elemente. Ključna vizija i cilj projekta je postavljenje temelja za osnivanje i razvoj prvog profesionalnog vertikalnog plesnog centra u Republici Hrvatskoj.  Prvi počeci rada na ovoj ideji započeti su u Nacionalnom parku Paklenica gdje se u organizaciji i produkciji Histeria Nove razvijao i održavao prvi vertikalni plesni projekt pod nazivom “Vrata velebita”, autorice Marije Šćekić.

Od 2015, Marija Šćekić i Histeria Nova postale su članice međunarodnog razvojnog projekta VDF-a (Vertical Dance Forum) sufinanciranog od strane Europske Komisije (program Kreativna Europa 2017-2019).  Službeni početak razvoja ideje o osnivanju prvog vertikalnog plesnog centra započet je u prosincu 2015.g kada je cijeli međunarodni tim VDF-a u organizaciji Marije Šćekić i Histeria Nove gostovao u Starigradu-Paklenici i predstavio ključnu ideju promocije vertikalnog plesa u zemlji u kojoj takva vrsta plesne umjetnosti još ne postoji.

iz presa: VDF u Straigradu Paklenici

promo film VDF

za 2018, Marija Šćekić u okviru svog najnovijeg plesnog projekta predlaže međužupanijsku organizaciju i provedbu ukupno šest regionalnih događanja tijekom 2017-2018. godine.  Udruge koje su se odazvale Pozivu na suradnju sa Umjetničkom organizacijom Histeria Nova na realizaciji VDP 2018. su:

– Circo Art, Zadar – www.circo-art.hr

– eksscena, Zagreb – www.eks-scena.hr

– Freedance,Karlovac – www.freedance.hr

– In Flux, Zadar – http://influx-zadar.com

– Kulturno umjetničko središte Sinj – www.kus-sinj.hr

– Prostor Plus, Rijeka – www.prostorplus.hr

– Studio I, Zagreb – www.facebook.com/studioizagreb

– Triko Teatar, Zagreb – www.trikocirkusteatar.com

 

Svaki pojedinačni susret hrvatskih partnera podrazumijevao bi plan i razradu projektne ideje kroz tri osnovna modula/aspekta:

A) javnu prezentaciju VDP projekta i promociju vertikalnog plesa širom zemlje

-razmjena iskustava, ideja, problema te diskusije na zadanu temu u cilju osposobljavanja umjetnika i stručnih suradnika na razumijevanje važnosti postavljaja profesionalnih, adekvatnih uvjeta za razvoj i promociju vertikalnog plesa kao iznimno opasne po život plesne umjetnosti koja bez poštivanja sigurnosnog protokola, postavljenog prema standardima Europske prakse u pojedinim zemljama Eurospke Unije i Kanade nije dozvoljen. Svaki hrvatski partner dužan je suorganizirati jedu javnu prezentaciju VDP projekta u svom gradu / instituciji / udruzi (logistika, istraživanje lokalnih partnera, suradnje, prezentacije, edukacije…) uz napomenu da svatko od osam članova VDP grupe predloži konkretnu temu istraživačkog rada.

 B) praktične radionice vertikalnog plesa za širu javnost ( 3)

-radionice za širu javnost koje su otvorene za vanjske sudionike + javni eventi i tribine za uspostavljanje dugoročnih profesionalnih suradnji u zemlji i inozemstvu. Umjetničke suradnje između koordinatora i članica VDP projekta mogu nastati kao prirodan tijek razvoja samih programa ali nisu cilj ovog projekta. Ovaj modul podrazumijeva i donošenje odluke o lokaciji i realizaciji plana osnivanja i razvoja prvog vertikalnog plesnog centra u Republici Hrvatskoj. U studenom 2017. Marija Šćekić i Općina Sv.Filip Jakov potpisuju Ugovor o korištenju KINA Sv.Filip i Jakov u svrhu realizacije projekta pod nazivom “Histeria Nova vertikalni plesni centar Sv.Filip Jakov” koji bi nastao u uskoj suradnji autorice uz pomoć međunarodnog stručnog tima vertikalnih koreografa i tehničara (VDF članovi).

C) umjetničko-istraživački rad / umjetničku produkciju ili projekt ( 2)

-vrijeme provjere učinkovitosti načina rada svih članova te provjere ideologija putem praktične razrade tema, navedenih u „Godišnjem planu aktivnosti“. Sve ideje o primjeni, proširenju ili nadogradnji već posjetojećih manifestacija, festivala, uumjetničkih ideja ili programskih ideologija se iznose, predstavljaju i demonstriraju metode i kreativne pristupe svakog člana VDP projekta. U tijeku nastajanja su dvije plesne produkcije autorice Marije Šćekić:

1. Equilibrium, Zadar – u produkciji Histeria Nove i u suradnji s Pixeldesign Studiom iz Dubrovnika

2. Alka Slobode, Sinj – u  koprodukciji Grada Sinja i Galerije Sikirica

 

Cilj VDP-Croatia projekta je da omogući svim predstavicama i korisnicima projekta konkretnu i lakšu razmjenu svojih umjetničkih vizija, znanja i iskustava kako bi potakli na bržu i adekvatniju strategiju suradnje te razvoj kreativnosti i eksperimentalnog, multimedijalnog i interaktivnog istraživanja u ovom marginaliziranom polju suvremene plesne umjetnosti.

 

Kontakt informacije: Marija Šćekić

091-1181888 ili marija@histerianova.com

 

Byte Lab 2012 Up