Nove forme športsko-umjetničkog stvaranja - Histeria Nova

Nove forme športsko-umjetničkog stvaranja

Nove forme športsko-umjetničkog stvaranja

26.03.2018. Zadar

Potpisan Sporazum o međusobnoj suradnji Histeria Nove i ŠC Višnjik d.o.o.

 

Od svog nastanka (prije 30-tak godina), okomiti ples razvijao se spontano i postupno nizom samostalnih inicijativa plesnih umjetnika da svoje tijelo uzdignu sa tla prkoseći time svim zakonima gravitacije. Te ambiciozne ideje, nastale iz želje da se istraže granice nemogućeg; da se ples uzdigne u visine, da velebne stijene nacionalnih parkova i visoke okomite površine arhitektonskih simbola svjetskih metropola postanu komplementarna zamjena (nadogradnja) nedostacima zatvorenih kazališnih kuća, omogućila su da suvremena plesna umjetnost postane bliska najvećem mogućem broju šire javnosti. Rezultat se očituje i projektima koje predstavljaju naizgled nespojiv vid suradnje sa institucijama koje profesionalno djeluju u području zaštite i spašavanja (gorske službe spašavanja, javne vatrogasne postaje,  alpinistička društva, specijalna policija, vojska) i sl.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=Eh3UjY7vEfw

Okomiti ples je oblik suvremene plesne umjetnosti nastao kao spoj raznih umjetničko-športskih disciplina i predstavlja inovativnu, marginaliziranu, tehnički vrlo zahtjevnu i po život opasnu plesnu formu. Ne rijetko, takve su akcije ostavljale promatrača i publiku istovremeno zadivljenu, zaprepaštenu ali i zabrinutu zbog potencijalne, po život opasne, situacije u kojoj se svaki vertikalni plesač/ica neminovno nalazi.

  • 26.ožujka 2018. potpisan je Sporazum o međusobnoj suradnji između Umjetničke organizacije Histeria Nova (Marija Šćekić) i ŠC Višnjik d.o.o. (Denis Karlović) za potrebe održavanja petodnevne vertikalne plesne radionice na krovu dvorane Krešimira Ćosića, Zadranima poznatim pod nazivom “peka” koji će Grad Zadar na kratko pretvoriti upravo u vodeći centar vertikalnog plesa svijeta a u cilju stvaranja uvjeta za potencijalno pokretanje međunarodnog Festivala vertikalnog plesa i športa u Gradu Zadru.

Galerija slika – ŠC Višnjik

Više o VDF ZADAR 2018 eventu:  www.histerianova.com/vdfzadar2018 

  • Dana, 15. studenog 2017.g. Marija Šćekić i načelnik Općine Sv.Filip i Jakov sklopili su Ugovor o suradnji na projektu osnivanja Hysterium Centra za umjetnost i multimediju u sklopu kojega se razvija i prvi vertikalni trening centar u zemlji a koji će omogučiti ljetne rezidencijalne umjetničke projekte na nacionalnom ali i međunarodnom nivou. Prvi od takvih projekata je i Vertical Dance Platform in Croatia koji će u rujnu 2018. dovesti u Sv. Filip i Jakov predstavnike vrhunskih kompanija vertikalnog plesa iz Europe i Kanade kao i veliki broj domačih i stranih plesača.  Najbolji polaznici VDF Zadar radionice biti će pozvani na 1.ljetnu rezidenciju vertikalnog plesa 2019.g. u Sv.Filip i Jakovu gdje će započete radove moći usavršiti i premijerno prikazati širom zemlje.

Video:

Histeria Nova VD 2016 program (NP Paklenica)

VDF Bangor 2017 (North Wales)

VDF Venecija 2017 (Italy)

 

kontakt: Marija Šćekić

email: marija@histerianova.com

 

no images were found

 

 

 

 

Byte Lab 2012 Up