LJETNA ŠKOLA VERTIKALNOG PLESA I SOMATSKOG UČENJA

OPIS RADIONICE

Škola vertikalnog plesa i somatskog učenja razvojni je program Umjetničke organizacije Histeria Nova koji se dijeli na tri programska pravca/modula:

 1. Rezidencije somatskog pokreta za inozemne plesače (napredne) pod vodstvom Marije Šćekić.
  Usavršavanje međunarodnih vertikalnih profesionalnih plesača u polju somatskog plesa i prirodnog pokreta tijela (trajanje: 1-2 tjedna). Marija Šćekić je u tri godine okupila i educirala više od 150 profesionalnih i amaterskih plesača vertikalnog plesa iz EU i svijeta. U rujnu 2019. održana je prva takva rezidencija a tijekom 2020 održati će se još tri za profesionalne vertikalne plesače iz Velike Britanije, Equadora i Francuske.

 2. Radionice vertikalnog plesa (početnike i profesionalce) pod vodstvom recentnih koreografa i plesnih pedagoga iz svijeta.
  Ljetna škola vertikalnog plesa i somatskog učenja pod vodstvom vodećih koreografa i profesionalnih vertikalnih plesnih umjetnika iz Europe, Kanade i SAD-a u trajanju od 5 dana. Prva od takvih održava se:
  VRIJEME
  Srpanj, 7.-11., 2020.
  LOKACIJA
  Nacionalni park Paklenica i Zadar
  VODITELJICA/PEDAGOG: Magalie Lanriot (Portugal)
  GLAVNI RIGGER: David Greeves (Velika Britanija)

 3. Umjetničke suradnje i produkcije te međunarodna gostovanja u svrhu promocije vertikalnog plesa kao snažnog promotora kulturno-prirodne baštine RH.
  Ovaj modul predstavlja organizacijski, produkcijski i izvedbeni aspekt rada Histeria Nove na daljnjem razvoju i promociji inovativnih ideja i najnovijih tendencija u sklopu autorskog projekta Marije Šćekić pod nazivom „BIENNALE NOVOG POKRETA“ čije je službeno otvorenje u rujnu 2021. u Zadru.

VIDEO

OPIS I RASPORED

TEHNIKA VERTIKALNOG PLESA ZA POČETNIKE

09:00-11:00
Polazeći od kratkog dnevnog uvoda o specifičnom jačanju centra tijela i pripreme za vezanje i upoznavanja s priborom za opremu, polaznici će proći kroz osnovnu tjelesno-prostornu orijentaciju i vokabular te učenje skokova kao i povezivanje koreografije.

TEHNIKA VERTIKALNOG PLESA ZA NAPREDNE

16:00-18:00
U ovoj će klasi napredni polaznici raditi na postavljanju zida s prijedlozima koji će revidirati osnove vertikalnog plesa, kao što su pojam težine, prostora, kontrole i zamaha. Razvijat će suspenzije, putanje, preuzimati rizik i naučiti sekvence iz plesnog repertoara Magalie Lanriot.

KREATIVNI RADOVI ZA OBJE GRUPE

18:00-20:00
Polaznici će istražiti različite plesne sekvence na konopcu. Obrađivati će se prostorni odnosi i istražiti potencijal u zraku koji se odnosi na solo, duet i grupe. Posebna pažnja posvetiti će se različitim kvalitetama pokreta, osjetljivosti i fluidnosti s plesom na zidu.

Informacije, prijave i upisi

Preuzmite prijavnicu na engleskom ili hrvatskom jeziku.
Preuzmite programsku brošuru.

CIJENA: 2.100 Kn
ROK PRIJAVE: 15. ožujak 2020.

Plaćanje radionice možete izvršiti u 2 obroka. Ukoliko dođe do ponovne promjene situacije uzrokovane pandemijom COVID 19, novac će biti preusmjeren na drugi datum održavanja radionice, a za one kojima taj datum neće odgovarati – novac će biti refundiran.

Rok uplate 1. obroka kotizacije u iznosu od 1/3 ukupnog iznosa (700 kn) je petak, 22. svibnja u 15:00 sati, što je garancija, odnosno potvrda rezervacije vašeg mjesta.

Rok uplate 2. obroka u iznosu od 2/3 ukupnog iznosa (1.400 kn) je utorak, 30. lipnja 2020.

PODACI ZA UPLATU

HISTERIA NOVA
ALOJZIJA STEPINCA 13
31400 ĐAKOVO
IBAN: HR8923600001101851256
OPIS PLAĆANJA: Ljetna vertikalnog plesa 2020.

Svi polaznici će imati PROPUSNICU sa slobodnim ulazom u Nacionalni park Paklenicu za vrijeme njihova boravka u Starigradu-Paklenici.

VODITELJICA

Magalie Lanriot je plesačica, izvođačica i učiteljica koja trenira suvremeni i zračni ples. Djeluje u suradnji s Lisabonskim sveučilištem, pružajući formaciju i istraživanje vertikalnog i suvremenog plesa u Portugalu. Trenutno boravi u Lisabonu surađujući u Projektu cirkusa Armazém 13, gdje prolazi trening, posebno usredotočen na zračni ples.
Nastupila je s „Gravity and Levity“ u „Rites of War“ – UK Tour 2014, koju su stvorili Lindsey Butcher i Darshan Singh Bhuller. Magalie je 2011. stvorila vlastitu tvrtku L’Envers du Pied i koreografirala solo i trapez ples „Entre... moi“ izvedbom na brojnim festivalima, uključujući: Les Festival Rencontres de la Danse Aerienne u La Bauleu, Francuska (2012, 2013), Festivox u Bordeauxu, Francuska (2011), Festival Malaposta, Portugal (2011), Ficadance Évora Festival, Portugal (2011), Almada Dance Festival, Portugal (2011) i Festival Centra za zračne umjetnosti Santa Barbara, SAD (2014).
Učiteljica je u kompaniji Olga Roriz i radi kao asistent na projektu F.O.R. Plesno kazalište. Predavala je i na sljedećim festivalima, školama i projektima: Europski festival zračnog plesa u Velikoj Britaniji, Les Rencontres de la Danse Aerienne u gradu La Baule, Francuska, Cirkuske škole Janze u Francuskoj i projekt Armazém 13 iz Lisabona.

GALERIJA

1 / 5
2 / 5
3 / 5
4 / 5
5 / 5×