School of Natural Movement Triangle Image

ŠKOLA PRIRODNOG POKRETA

Službeni SNM YouTube Kanal

cRollateral Movement (CROM) je naziv autorskog odgojno-obrazovnog programa Marije Šćekić, dipl. plesačice suvremenog plesa, koreografkinje i voditeljice Histeria Nove. CROM je skraćeni naziv imena „hrvatski – lateralni – pokret“ koji označava neformalnu, interdisciplinarnu edukaciju plesne umjetnosti kao znanosti o čovjeku i ljudskom, humanom, pokretu. Marija Šćekić provodi i podučava CROM u Republici Hrvatskoj od 2000. godine, a od 6. studenog 2017. godine u gradu Zadru službeno započinje sa radom svoje Škole prirodnog pokreta.OPIS

Škola prirodnog pokreta Marije Šćekić se temelji na osvješćivanju i usavršavanju neuromuskularne komunikacije kao bitnog faktora u postizanju skladnog načina kretanja, ne samo na sceni već i u svakodnevnom životu polaznika.
Učenje iskustvene anatomije i biomehanike ljudskog kretanja osnovna su pravila u učenju plesnog pokreta u Školi Marije Šćekić. Naglasak i cilj programa je učenje fundamentalnih somatskih, tjelesnih, plesnih, borilačkih i umjetničkih tehnika i metoda (BMC, Feldenkreis, Ginastica Natural, Pilates, Yoga, Butoh, Laban i dr..) iz područja suvremenog plesa, sporta i tjelesne kulture življenja općenito. Polaznici stječu iskustvo u pronalaženju instinktivnih, prirodnih i urođenih pokreta u svome tijelu kao bazu za daljnji razvoj njihova kreativno-umjetničkog potencijala.
Osjećaj za ritam i glazbu općenito na iznimno su visokom stupnju važnosti u programu plesne škole Marije Šćekić pa se od polaznika očekuje da osim pokreta svoga tijela steknu osnovna znanja i o pokretu same glazbe (tona, zvuka) kao i svjetla. Interdisciplinarne plesne radionice obrađuju teme iz naizgled nespojivih disciplina ljudskog djelovanja. Na lako shvatljiv način objašnjava se ljudski pokret (i misao) putem neraskidive veze čovjeka, prirode i društva u kojemu koegzistira.


VIZIJA

Suvremena plesna umjetnost je osjetljiva znanost o čovjeku i njemu specifičnom načinu neverbalne komunikacije koja osim pokreta tijela razvija, oblikuje i njeguje samog Čovjeka u tijelu plesača, pa su razumijevanje, pružanje i primanje kvalitetne edukacije, konstruktivne kritike na visokoj cijeni u vrednovanju rada i razvoja svakog polaznika. Program stavlja naglasak na učenje raznih metoda kreativnog procesa i tehnika koreografiranja. Svaki scenski umjetnik, plesač, glumac ili glazbenik u konačnici je čovjek čije je tijelo njemu samom jedinstveni instrument. Isto tako, svaki čovjek uči, spoznaje i usvaja znanje na specifičan način. Simetrije i asimetrije ovih sličnosti i različitosti među polaznicima, osnovna su nit vodilja u stvaranju i razvoju CROM programa.


CILJEVI

  • povratak u prirodno, instinktivno, urođeno iskustvo
  • razvoj individualnog umjetničko-kreativnog potencijala polaznika
  • usavršavanje kinestetičkog senzibiliteta i proprioceptivnih vještina plesača/umjetnika
  • modernizacija postojeće plesne edukacije u RH
  • visokokvalitetna edukacija mladih te poticanje na interdisciplinarnu suradnju i profesionalno usavršavanje
  • promocija i zaštita kulturno-prirodne baštine Republike Hrvatske putem razvoja inovativnog vertikalnog plesa (VDP projekt)
  • stručnost i kvalificiranost voditelja u svrhu pružanja maksimalne kvalitete nastave a samim tim i kvalitete razvoja kreativnog, umjetničkog i stvaralačkog potencijala svakog polaznika
  • pozitivno okruženje: Imajući u vidu subjektivnu prirodu umjetnosti ali i njezinu objektivnu stvarnost, konflikti različitih mišljenja polaznika su jednako učestala i nužna pojava kao što je i dobra volja za održavanje efikasnosti samog kreativnog procesa i društvene (socijalne) kohezije

Suradnja sa Školom suvremenog plesa Ane Maletić (2005-2006), Akademijom dramskih umjetnosti u osnivanju Odsjeka za suvremeni ples (2009) i OŠ za balet i suvremeni ples pri OŠ Jurja dalmatinca u Šibeniku (2012-2019) samo su dio institucionalnih suradnji u kojima se djelomično ili u cijelosti provodio CROM edukativni program Marije Šćekić.

Za upise i informacije o programu: Marija Šćekić, autorica programa i voditeljica Škole
×
HISTERIA NOVA MARIJA ŠĆEKIĆ NOVOSTI KONTAKT [EN]

ONLINE PROGRAM ŠKOLA PRIRODNOG POKRETA TEATAR NOVOG POKRETA VERTIKALNI PLES BIENNALE
NOVOG POKRETA