MARIJA ŠĆEKIĆ

marijascekic.com
Osebujna umjetnica koja godinama istražuje nove i svježe umjetničke pristupe

Koreografkinja i redateljica Marija Šćekić, osnivačica je i umjetnička direktorica Umjetničke organizacije Histeria Nova i začetnica vertikalne plesne umjetnosti u Republici Hrvatskoj.
Studirala je koreografiju i suvremeni ples na Sveučilištu Concordia u Montréalu (Kanada). Od 2000. do 2005. godine Marija je radila kao nezavisni producent pod pseudonimom Histeria Nova, ime koje u srpnju 2005. službeno postaje nazivom Umjetničke organizacije registrirane pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske. Njena duboka strast prema biologiji, glazbi, astronomiji i prirodi našla je svoj izraz već početkom 1996. godine prvom koreografijom pod nazivom „Modulacija“ za koje je primila Nagradu Sveučilišta Concordia.

Marija Šćekić dobitnica je Nagrade Hrvatskog glumišta za predstavu Sjena koja spaja suvremeni ples, butoh i free jazz.

Istraživanje ne-ljudskog, prirodnog pokreta tijela i zvuka postalo je glavna tema interesa od 2007. godine kada je nastala predstava Modulacija oblik 2, o načinu kretanja i komuniciranja Grbavih kitova kao i fatalnih posljedica njihovih života uzrokovanih podvodnim zvučnim zagađenjem. Ovom predstavom, Marija je dobila Posebno priznanje Europske komisije za kreativnost i inovativni umjetnički izričaj za zaštitu prirode.

2007. godine, stvorila je predstavu Human Error, 3D plesni teatar za izvedbu stvarnog izvođača i virtualnog 3D entiteta za što je dobila bespovratnu potporu Ministarstva poduzetništva i obrta koji je u radu Marije Šćekić prepoznalo inovativni skok sa domaće plesne scene u području novih medija i tehnologija. Iste godine, Umjetničkoj organizaciji Histeria Nova je dodijeljeno Priznanje Europske komisije za razvoj kulturnog poduzetništva u Hrvatskoj..

Marija je dugi niz godina radila kao plesna pedagoginja za Ansambl LADO u Zagrebu s kojim surađuje do danas. 2011. godine primljena je na funkciju Direktorice plesnog odjela Umjetničke akademije u Reykjaviku na Islandu. Po povratku u Hrvatsku, radila je kao voditeljica Škole za balet i suvremeni ples u Šibeniku od njenog osnutka do rujna 2019. godine.

Od 2010. godine surađuje s alpinistima, speleolozima i članovima Hrvatske gorske službe spašavanja na stvaranju interdisciplinarnog plesnog projekta Vrata Velebita koji je ujedno i pionirski korak prema razvoju vertikalnog plesa u Republici Hrvatskoj. 2015.godine Histeria Nova postaje partner međunarodnog projekta pod nazivom Vertical Dance Forum sufinanciranog sredstvima Europske Unije.

2017. Marija Šćekić osniva vlastitu Školu prirodnog pokreta u Zadru koja djeluje u funkciji Centra za somatski, prirodni i plesni pokret uz mogućnost profesionalnog kreativnog i umjetničko-scenskog usavršavanja za sve ljude, neovisno o dobi i obrazovanju.


NAGRADE & PRIZNANJA

  • 2016 – 1. mjesto / Nagrada Paklenica Film Festivala za film Babine suze – kratki eksperimentalni umjetnički plesni film o bračnom paru Ramić iz Ramića na Južnom Velebitu
  • 2007Posebno priznanje Europske Komisije za predstavu Modulation oblik 2
  • 2007Posebno priznanje Europske Komisije za izuzetan doprinos razvoju kulturnog poduzetništva mladih u Republici Hrvatskoj kroz okvire programa EDE 2007.
  • 2006 – Dobitnica bespovratnih sredstava Ministarstva poduzetništva, rada i obrta za stvaranje predstave Human Error i intergracije bežičnog motion-capture sustava i plesnog pokreta tijela
  • 2006Nagrada hrvatskog glumišta za predstavu Sjena kao najbolje plesno ostvarenje u cjelini
  • 1999Nagrada Sveučilišta Concordia za izvandredni akademski uspjeh

INTERVJUI

PUBLIKACIJE
×