TAMNA STRANA MJESECA

Vrijeme: 8. svibnja 2021.
Voditeljica: Marija Šćekić
Mjesto: Interpretacijski centar katedrale sv. Jakova "Civitas sacra" u ŠibenikuTAMNA STRANA MJESECA je naziv programske platforme koja će se održavati u iduće 3 godine (nadamo se i duže) u sklopu međunarodnog projekta pod nazivom BIENNALE NOVOG POKRETA sufinanciranog sredstvima Zaklade Kultura Nova.

Glavna tema istraživanja unutar programske platforme je neotkrivena strana svemira, mora i čovjeka. Okosnicu svih programa čine interdisciplinarni, znanstveno-umjetnički i kulturni programi iz područja fizike (astronomija i astronautika), suvremenog plesa (vertikalni ples), znanstvenog ronjenja te edukacijsko-rehabilitacijske znanosti (osobe s invaliditetom i djeca oboljela od cerebralne i/ili dječje paralize).

Projektom će se obuhvatiti razne aktivnosti međunarodne i međužupanijske razmjene a prve tri godine u fokus dolaze gradovi Zadar i Šibenik (Dalmacija), Đakovo i Osijek (Slavonija) te grad Zagreb.

Programska platforma se sastoji od 13 programskih aktivnosti predviđenih za realizaciju tijekom 2021. i 2022. godine.

Prva od niza nadolazećih programa je multimedijalno predavanje pod nazivom „Vertikalni ples - druga perspektiva“ s kojim službeno započinje suradnja Umjetničke organizacije Histeria Nova i Udruge Aurora iz Šibenika na stvaranju i pripremi prve inkluzivne vertikalne plesne radionice za osobe s invaliditetom i djecu oboljelu od cerebralne paralize a koja je u planu za realizaciju tijekom 2023.godine, u okviru projekta Biennale Novog pokreta / Tamna strana mjeseca.

OPIS
Predavanje „Vertikalni ples - druga perspektiva“ je namijenjeno članovima Udruge Aurora ali i široj javnosti. Predavanje se sastoji od uvodnog teoretskog dijela o povijesti stvaranja vertikalnog plesa u svijetu ali i počecima razvoja iste plesne umjetnosti u našoj zemlji.
Posjetitelji će vidjeti ni fotografija, videa i projekciju čak 3 filma među kojima s ponosom izdvajamo filmove:

Alternative Perspectives, o nastanku prve inkluzivne radionice vertikalnog plesa u svijetu te
Walls of Limerick, višestruko nagrađivani prvi irski umjetnički vertikalni plesni film „Zidovi Limericka“ koji govori o psihološkim učincima koje oštre političke granice ostavljaju na ljude.

Suorganizatori: Udruga Aurora / Histeria Nova
Trajanje: 120 min

×