Biennale Triangle Image

SLAVONIJA VERTIKALNI TRENING CENTAR (SVTC)

Službeni SVTC YouTube Kanal

Službeni SVTC YouTube Kanal

U srpnju 2021. godine, Marija Šćekić – Histeria Nova je inicirala početak pregovora pokretanja pilot projekta pod nazivom „Slavonija Vertikalni trening centar“ u cilju decentralizacije vertikalne plesne umjetnosti u RH. Potpomognuti međunarodnim sredsvima te sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, suradnja Marije Šćekić i njenih inozemnih partnera iz Kanade i Velike Britanije se provodila u periodu od pune tri godine kada su inozemni gosti dolazili u Grad Đakovo kako bi pogledali potencijalne uvjete za osnivanje prvog cjelogodišnjeg programa vertikalne prakse i somatskog učenja u zemlji.

Tijekom službenog predstavljanja autorske ideje na Dan plesa, 29. travnja 2023., zbog tehničko-organizacijskih uvjeta i lakše provedbe cjelogodišnjih treninga i umjetničko-edukativnih programa, vrata projekta Slavonija VTC se otvaraju i prema drugim mjestima, gradovima i zanimljivim lokacijama Slavonije i Baranje.

Autorica i umjetnička voditeljica: Marija Šćekić

Slavonija vertical training center Slavonija vertical training center Slavonija vertical training center Slavonija vertical training center

POVIJEST NASTANKA IDEJE

Ne može se više reći da je vertikalni ples nova umjetnička forma; njegova moderna putanja seže kroz gotovo 50 godina suvremene plesne koreografije i prezentacije. Dublje istraživanje svjetskih kultura otkriva da su tradicije zračnih performansi okupljale zajednice kako bi donijele ceremoniju, prikazale junaštvo i proslavile život mnogih generacija. Iako vertikalni ples još uvijek nije dobro poznat, danas postoje mjesta rasuta po cijelom svijetu gdje su umjetnici osnovali zajednice posvećene ovoj praksi.

Histeria Nova, već puna dva desetljeća, provodi programe decentralizacije, profesionalizacije i promocije suvremene plesne umjetnosti širom zemlje. Tijekom prvog desetljeća rada u RH (2000. – 2010.) uvodili smo i promovirali interiorne plesne tehnike te važnost uvođenja predmeta anatomije i biomehanike ljudskog pokreta u osnovnoškolsku edukaciju djece i budućih plesača izlazeći time iz okvira tadašnjeg mainstreama plesne scene. Sličan pionirski put smo prolazili i tijekom drugog desetljeća rada (2011.-2021.) uvodeći i promovirajući važnost pojave vertikalnog plesnog pokreta kao posve nove umjetničku prakse u svijetu. Uložili smo enormne vlastite, ljudske i materijalne napore u svrhu promocije aspekta sigurnosti plesača i građevina kao najvažnijeg faktora ove umjetničke forme na području Republike Hrvatske. Postupno, formirali smo nekolicinu takvih sigurnih lokacija širom zemlje.

2015. Histeria Nova postaje punopravni partner međunarodnog Vertical Dance Forum projekta koji je izvorno nastao na inicijativu kompanije Retouramont kao mreže od 7 vertikalnih plesnih kompanija s različitim i komplementarnim iskustvom koje djeluju u Europi i Kanadi. Ovim je projektom započela bliska suradnja Histeria Nova – Aeriosa Dance – Yskynna tima umjetnika bez kojih daljnji razvoj vertikalnog plesa u Hrvatskoj ne bi bio moguć.

Prva radionica Ljetne škole vertikalnog plesa i somatskog učenja je svoje mjesto našla na području Nacionalnog parka Paklenica unutar okvira projekta Vrata Velebita, nakon čega je uočen iznimno velik broj zainteresirane publike. U zadnje dvije godine zabilježen je velik interes za vertikalnim plesom i kod mlađih generacija (djeca, učenici, studenti). Program je ubrzo stekao međunarodnu reputaciju a stizale su i ponude gradova RH o suradnji na projektima sufinanciranim europskim fondovima u svrhu promocije njihove povijesno-kulturne i prirodne baštine kao Grad Sinj projektom Sinj u sridu u sklopu kojega je nastala predstava Alka ples slobode.

U suradnji s našim stalnim suradnikom za sigurnost i zaštitu plesača, Colinom Zachariasom (Aeriosa Dance Society), osmislili smo i javno objavili besplatni Priručnik za sigurnost i upravljanje rizicima namijenjen svim plesačima, riggerima, visinskim radnicima, osiguravateljima i budućim akterima vertikalne umjetničke prakse u cilju prevencije ozljeda plesača, zaštitu građevina i profesionalizaciju komuniciranja s dionicima i poslovnim sektorima.

PROGRAM

Preuzmite pdf datoteku Program TRAVANJ 2023. Novi Horizonti i plakat.

GALERIJA

1 / 2
2 / 2

Informacije, prijave i upisi×